Ambassadeurs

Lonneke Uneken MoveS

Ze fietst voor de beste vrouwenwielerploeg ter wereld, met de grootste wielrensters van deze tijd aan haar zijde. Wereldkampioen en Olympisch kampioen Anna van der Breggen, oud-wereldkampioen Chantal Blaak, Europees kampioen Amy Pieters: het zijn niet de minste namen om tussen te rijden. Maar voor Lonneke Uneken (20) is het inmiddels normaal om deze sterren elke dag te zien en te spreken. Of nou ja, elke dag… Dit jaar was het allemaal minder en anders dan normaal. Maar toch reed ze zo’n goed seizoen dat haar ploeg Boels-Dolmans (vanaf 1 januari SD Worx Cycling Team) haar contractverlenging aanbood voor maar liefst vier jaar.

En Lonneke besloot zich als ambassadeur aan te sluiten bij Grunn MoveS, de afdeling van Stichting MoveS in Groningen. “Als sporter weet ik hoe belangrijk het is dat je zenuwstelsel goed werkt”, zegt ze hierover. “Wat me erg aanspreekt is het duidelijke doel van MoveS. We willen MS de wereld uit helpen. Daarvoor is onderzoek nodig. En dat kost geld. Maar met genoeg geld en onderzoek, is het zeker dat er een oplossing voor MS wordt gevonden. Ik vind het een mooie ambitie, MS de wereld uithelpen, en dat durven uitspreken is prachtig. Daar werk ik graag aan mee.”

Lonneke is geboren in Winschoten en getogen in Veendam. Ze komt niet uit een topsportfamilie, maar wielrennen en schaatsen deden haar opa en vader wel graag. In de winterstop van het voetbal mocht Lonneke als achtjarig meisje mee naar de ijsbaan voor een proeftraining. Ze begon op botte schaatsen, maar toen die eenmaal geslepen waren, vond ze het geweldig. In het voorjaar erna namen haar vader en opa haar mee naar de wielerbaan van de Stormvogels in Veendam, en toen was Lonneke helemaal verkocht.

Lang heeft ze het schaatsen en wielrennen gecombineerd, maar toen de keuze gemaakt moest worden, werd het wielrennen, in 2018. Sindsdien is Lonneke fulltime wielrenster, eerst bij de Noorse ploeg Hitec Products, en nu dus bij Boels-Dolmans. Oud-schaatster Renate Groenewold is haar trainster. De perfecte combinatie eigenlijk, want wielrenners en schaatsers begrijpen elkaar als het op trainen aankomt. Inmiddels heeft Lonneke zich internationaal al behoorlijk laten zien: in 2019 werd ze derde op het EK wielrennen voor vrouwen onder de 23, en afgelopen jaar won ze zelfs zilver. Haar ploegleider Danny Stam noemt haar zelfs het grootste talent van het Nederlandse vrouwenwielrennen.

Dromen heeft Lonneke natuurlijk ook, en de meest duidelijke ligt in 2024: dan wil ze voor Nederland deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Met haar twee EK-medailles en mooie prestaties in wedstrijden op het hoogste niveau bij de vrouwen is ze al goed op weg. Tussen het trainen en koersen door hoopt ze natuurlijk wat tijd voor Grunn MoveS te kunnen maken. “Ik weet nog niet concreet wat mijn bijdrage gaat worden. Maar ik denk nu aan clinics, bijvoorbeeld. Als ik thuis ben en ik ben in de gelegenheid, dan ben ik daar graag bij. Ik wil de stichting graag onder de aandacht brengen.”

Lonneke hoefde niet lang na te denken toen ze benaderd werd om ambassadeur voor Grunn MoveS te worden. “Chris Huizinga, de schaatser, is ook ambassadeur. We hebben samen op de middelbare school gezeten, ik ken hem vrij goed. Ik vind MoveS een mooie organisatie vanwege het doel, maar ook omdat er veel op de fiets gedaan wordt. Dat past goed bij me. Ik heb als topsporter een bevoorrechte positie, dat realiseer ik me heel goed. Daarom wil ik graag wat terugdoen. Op wat voor manier dan ook. En ik denk dat dit ambassadeursschap daar erg goed bij past.”

 

#LonnekeMoveS

 


Chris Huizinga MoveS

Schaatser en inlineskater Chris Huizinga uit Garnwerd is de eerste ambassadeur van de Grunn MoveS.

Huizinga, die in het schaatsseizoen 2016/2017  opzien baarde met prima prestaties en als beloning wereldkampioen bij de junioren werd, aarzelde niet toen wij hem benaderde. ‘Dankzij Grunn MoveS komt er veel geld binnen en is het mogelijk om onderzoek te doen naar de oorzaken van MS. Ik help hier als ambassadeur graag aan mee.

Daar waar mogelijk ben ik erbij als Grunn Moves activiteiten organiseert. Elkaar inspireren in sportieve prestaties vind ik mooi en als ik daar aan kan bijdragen dan doe ik dat graag!’  

Huizinga heeft een meerjarig contract getekend bij Team Jumbo-Visma en zal het komende seizoen weer in actie komen op het bevroren water. 

Huizinga wist afgelopen seizoen 2020 opnieuw een flink aantal persoonlijke records te noteren. Zo snelde hij in Calgary onder meer naar een tijd van 3.42,03 (was 3.42,85) op de 3000 meter. Een week later haalde hij in de Olympic Oval twee seconden van zijn eigen toptijd op de 1500 meter af: 1.44,60 (was 1.46,62). Aan het begin van het seizoen had hij zich bij het World Cup Kwalificatie Toernooi al verbeterd op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Bij het NK allround finishte Huizinga als vierde.

We zijn al jaren erg blij met onze eerste ambassadeur en hopen samen te blijven groeien in onze sportieve activiteiten.

#ChrisMoveS

 


Miss Jantsje, MS warrior on the move 

1 van de 8 finalisten van de Mis(s) verkiezing 2017 voor vrouwen met een beperking! 

Deed met Team Grunn Moves mee aan de Ultimate Summer Workout at ArenA MoveS en Klimmen tegen MS !

De Friezin (ja, we zijn erg open-minded) Janneke woont samen met haar vriend in Het Groningse Haren. Ze studeerde logopedie maar voelde zich al lange tijd niet lekker. Na vele onderzoeken bleek dat zij MS heeft. Toen Janneke deze diagnose kreeg, was ze opgelucht, ze beeldde zich al haar klachten niet in, was niet gek! Maar het is een progressieve ziekte. Momenteel ondervindt ze al regelmatig problemen van de MS. Geregeld vallen haar benen uit en moet ze met een rollator lopen.

Met Janneke hebben we een ervaringsdeskundige als ambassadeur. Iemand die weet waar ze over praat en zeker niet bij de pakken neer gaat zitten, Janneke MoveS

Regelmatig post zij berichten op haar blog om het onbegrip over deze ziekte weg te nemen.  Als ambassadeur promoot ze Grunn MoveS en doet waar mogelijk mee aan activiteiten van MoveS.