Schaatstalent uit Garnwerd

Gepubliceerd op 31 oktober 2018 om 16:11

Schaatser Chris Huizinga uit Garnwerd maakte vorig jaar de overstap van de junioren – waar hij Wereldkampioen allround was – naar de senioren bij Team LottoNL-Jumbo. Sindsdien ontwikkelt hij zich naast toppers als Sven Kramer en Kjeld Nuis. “Ik geniet er elke dag van.”

Als we elkaar spreken is Chris Huizinga net een paar dagen terug uit Inzell, waar traditiegetrouw het schaatsseizoen wordt geopend met internationale trainingswedstrijden. Helaas kwam er nog niet uit wat er in de trainingen soms wel uitkomt, vertelt Huizinga als hij terugblikt op zijn verblijf in Zuid-Duitsland. “Dat is erg frustrerend maar daar moet je mee om kunnen gaan. Topsport is keihard.”

“Bij de junioren won ik veel, maar je kan niet verwachten dat je bij de senioren ineens alles gaat winnen. Dat gaat in stappen. Ik ben 21, dus heb ook nog alle tijd. En inderdaad, ik heb in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt, zowel qua conditie als techniek. Ik hoop natuurlijk dat ik dat binnenkort in wedstrijden ook kan laten zien.”

Superploeg

Sinds Huizinga onderdeel uitmaakt van team LottoNL-Jumbo woont hij het grootste deel van de week in Heerenveen, tenzij hij op reis is vanwege een trainingskamp of wedstrijd. Het is vanzelfsprekend een leefomgeving waarin alles in het teken staat van het uiteindelijke doel: winnen. Huizinga voelt zich er als een vis in het water. “Ik geniet er elke dag van, uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Er zijn maar weinigen die dat kunnen zeggen.”

“En ik zit bij een superploeg met superleuke mensen. Elke dag is dat lol en je leert veel van elkaar. We trainen elke dag samen, dus je kunt altijd dingen vragen. Gasten zoals Sven, Kjeld, Patrick en Douwe hebben al zovéél ervaring. Maar ook gewoon in de alledaagse omgang leer ik dingen. Bijvoorbeeld over hoe je met materiaal om moet gaan en bij welke mensen je moet zijn als je iets wilt regelen.”

Grunn Moves

“Of ik veel moeten laten voor de sport? Nee, ik vind niet dat ik er echt iets voor moet laten. Sporten is mijn leven eigenlijk, ik heb het van kleins af aan al gedaan. Tuurlijk, je kan niet elk weekend met vrienden gaan stappen of dat soort dingen. Maar dat is het enige wat ik kan bedenken. Naast het sporten kan ik genoeg doen wat ik wil.”

Zo vindt Huizinga bijvoorbeeld nog tijd om zich in te zetten als ambassadeur voor Grunn Moves. Een non-profitorganisatie die mensen wil inspireren om op sportieve wijze te strijden tegen de ziekte MS. Bijvoorbeeld door het organiseren van sportevenementen waarbij deelnemers zichzelf kunnen laten sponsoren voor de prestatie die ze leveren. De opbrengsten gaan naar Stichting MoveS. In dit kader werden er al, onder meer, verschillende fietstochten georganiseerd. En tijdens een evenement in de Johan Cruyff Arena konden deelnemers zich laten sponsoren voor het beklimmen van zoveel mogelijk trappen.

“Ik vind het een heel mooi doel. Dus als ik hen ergens bij kan helpen, dan doe ik dat graag. Als ik een rustdag heb, vind ik het erg leuk om aanwezig te zijn bij de evenementen. Ik kan dan echter niet mee doen met de deelnemers, want op een rustdag moet ik mijn lichaam ook echt rust geven. Ik kan dan niet drie uren gaan fietsen helaas.”

Indrukwekkend

Want de beschikbare energie moet natuurlijk zoveel mogelijk in dienst staan van de schaatswedstrijden. Dit seizoen zijn er drie toernooien waar voor Huizinga de hoofdfocus ligt. “Begin november is er het kwalificatietoernooi voor de World Cup, eind december de NK-afstanden en eind januari het NK-allround. Die wedstrijden zijn nu het belangrijkst, daar wil ik gewoon goed zijn.”

Zo beweegt Huizinga zich soms tussen twee werelden: enerzijds als topsporter – waarin elke honderdste van een seconde telt – en anderzijds als ambassadeur van Grunn Moves. “Het was heel bijzonder om in de Johan Cruyff Arena te zien hoeveel mensen er die trappen op en neer liepen. Er waren ook mensen met MS die moeite hadden om zo’n trap op te lopen. Die werden geholpen door hun begeleiders om toch een paar trappen te lopen. Dat was indrukwekkend.”

Medium: Noorderkrant

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.