Blog 5 MSCNN

Gepubliceerd op 7 september 2019 om 20:36

Hallo allemaal,

Tijd voor weer een update van mij! Afgelopen weken was het heel rustig op het lab omdat er steeds een deel van ons team op vakantie was. Nu zitten bijna alle vakanties er weer op en wordt het weer drukker op het lab. Ook ik heb een vakantie en wat festival-weekenden achter de rug en ben er weer helemaal klaar voor.

De afgelopen maanden ben ik vooral bezig geweest met het lezen en maken van een overzicht van literatuur om meer te leren over MS en de verschillende technieken die ik wil gaan gebruiken in mijn project. Daarnaast ben ik nog bezig met het verwijderen van cellen uit plakjes hersenweefsel en om daar nieuwe cellen op te laten groeien. Nog even kort: In mijn project kijk ik naar de rol die de extracellulaire matrix (de net-achtige omgeving van de cellen) speelt in het gedrag van de cellen. Bij MS is dit gedrag namelijk anders dan bij gezond hersenweefsel. Om deze omgeving te kunnen bestuderen verwijder ik de cellen die erin zitten. En om dan de invloed van deze matrix op het gedrag van specifieke cellen te onderzoeken laat ik deze cellen weer groeien op de matrix van verschillende MS-laesies (zie figuur 1). Om dit succesvol te laten verlopen moet ik allereerst zeker zijn dat alle cellen eruit zijn gewassen maar de matrix nog intact is. Dit test ik op ‘gezond’ hersenweefsel. Daarnaast ben ik aan het uitzoeken hoe ik de nieuwe cellen zo gelukkig mogelijk kan maken zodat ze goed groeien op hun nieuwe weefsel en zich zo natuurlijk mogelijk gedragen. Nu ben ik dit dus nog aan het optimaliseren op controle weefsel, maar ik verwacht ook gauw te kunnen beginnen met de MS-laesies. Daarnaast ga ik ook kijken wat de verschillen zijn tussen hersengebieden zoals grijs en wit weefsel. 

Komende tijd zal ik vooral bezig zijn met dit afronden en hopelijk beginnen met de analyse van de samenstelling van de extracellulaire matrix van gezond weefsel en MS-weefsel dat er gezond uitziet. Daarnaast geef ik binnenkort een grote presentatie voor de afdeling waar ik me natuurlijk ook op moet voorbereiden en de laatste foto’s en figuren voor moet maken (naast de zenuwen onder controle houden).

Tot over een paar maanden!

Jody

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.