Blog 19 MSCNN

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 07:56

Hallo allemaal!

Vandaag weer een update van mij, Jody. We zijn ondertussen net begonnen aan ons 4e jaar van het promotieonderzoek, dus het cliché blijkt waar: de tijd vliegt! Gelukkig hebben we van het UMCG en de afdeling alle drie een half jaar verlenging vanwege Corona gekregen. Dit ter compensatie, omdat we tijdens de eerste lockdown niet naar het lab mochten en later in shifts moesten werken waardoor we vertraging hebben opgelopen. Dus we hebben gelukkig nog 1,5 jaar te gaan!

Zoals in eerdere blogs beschreven ligt de focus van mijn onderzoek op de omgeving van de hersencellen (steunweefsel) en hoe dit anders is in hersenweefsel van mensen met MS ten opzichte van mensen zonder MS. Daarnaast kijk ik nog of veranderingen in het steunweefsel van mensen met MS de functie van omliggende cellen beïnvloed en of dat misschien een reden kan zijn dat er weinig herstel van myeline plaatsvindt. De eerste resultaten zijn binnen en na grondige analyse zien we wel degelijk verschillen. Opvallend is dat wanneer we het MS steunweefsel vergelijken met niet-MS steunweefsel, we in de witte stof voornamelijk veranderingen zien in het aangetaste MS steunweefsel. In de grijze stof zien zelfs al verschillen in MS steunweefsel dat er nog niet aangetast uitziet. Dit laatste wil zeggen dat er waarschijnlijk al veranderingen optreden voordat myeline wordt afgebroken. Bij mensen met MS wordt in de aangetaste plekken in de hersenen myeline niet hersteld. Om de bijdrage van het steunweefsel aan het uitblijven van myeline te kunnen vaststellen, zijn we ook benieuwd wat er met de omgeving van de cellen gebeurt als het herstel van myeline na schade wel goed wordt uitgevoerd. Hiervoor maken we gebruik van een experimenteel model en de resultaten van de samenstelling van het steunweefsel bij dit model zijn net binnen. We zien veranderingen optreden die anders zijn dan in steunweefsel van mensen met MS. Komende tijd gaan we al deze data verder analyseren en het effect van de gevonden veranderingen in het steunweefsel op myelineherstel bepalen met verschillende technieken. Dit zou voor nieuwe aanknopingspunten kunnen zorgen om myeline bij mensen met MS te herstellen, dit hoop ik gauw met jullie en de rest van de MS gemeenschap te kunnen delen.

Sinds januari werkt er ook een masterstudent op mijn project. Haar naam is Janneke en ze kijkt in haar stage naar het effect van het steunweefsel van verschillende hersengebieden op meerdere hersencellen. Het is voor haar een uitdagende maar ook afwisselende stage waar ze hopelijk veel van leert en voor mij is het heel fijn om hulp te hebben met al het praktische werk. Ze werkt al heel zelfstandig dus samen krijgen we veel werk verzet en ik verwacht dat ze dit project met interessante resultaten en een mooi verslag kan afronden.

Volgende keer zal Marion weer over haar project vertellen.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Groetjes Jody

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.