Medische Publieksacademie MS

Gepubliceerd op 23 november 2019 om 16:24

Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Hierin laten ze zien welk toponderzoek er in Groningen plaatsvindt. 

De artsen Dr. Thea Heersema, Dr. Jan Meilof en Dr. Wia Baron geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van Multiple Sclerose.

Waarschijnlijk kon je niet bij deze lezing zijn omdat er meer belangstelling dan plaats was in de blauwe zal van het UMCG. 

Gelukkig is het opgenomen en nu te bekijken op GrunnMoves.nl

Deze lezing is geschikt voor iedereen die meer wil weten over MS,  er is geen medische kennis nodig om dit te kunnen volgen.


Multiple sclerose (MS) is een ziekte van hersenen en ruggenmerg. Bij MS wordt myeline, een vetachtig laagje om de uitlopers van zenuwcellen, onder meer door een ontstekingsreactie afgebroken. Myeline isoleert de uitlopers van de zenuwcellen. Hierdoor kunnen zenuwprikkels soepel en snel worden doorgegeven. De blijvende schade aan myeline verstoort de informatieoverdracht ernstig. Dit uit zich onder meer in uitval van beweging en gevoel. MS is de meest voorkomende oorzaak van neurologische handicap bij jonge mensen. De ziekte begint meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland komt het voor bij 1 op de 1000 inwoners.

 

Oorzaak onbekend !

De precieze oorzaak voor het ontstaan van MS is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol. De meeste therapeutische benaderingen richten zich op onderdrukken van het afweersysteem, dat nauw betrokken is bij de afbraak van myeline. Het MS Centrum Noord-Nederland onderzoekt vooral hoe myeline wordt afgebroken  en hoe myeline te herstellen is. Ook is het MSCNN een expertisecentrum voor de behandeling van mensen met MS. 

 

Tijdens de lezing behandelen Dr. Thea Heersema, Dr. Jan Meilof, Dr. Wia Baron de volgende onderwerpen: 

  • Wat is de ziekte MS
  • Wat zijn de verschijnselen van MS 
  • Hoe stel je de diagnose MS.  
  • Wat doet het MS Centrum Noord-Nederland precies en waarom is dat belangrijk. 
  • Welke onderzoeken naar MS doet het UMCG en wat kunnen we daarvan leren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.