Blog 25 MSCNN

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 12:20

Beste allemaal,

Dit keer weer een update van mijn kant. De laatste maand van ons 4-jarig onderzoek avontuur is ondertussen aangebroken. Dit betekent nog niet dat we klaar zijn, maar we proberen wel allemaal onze experimenten deze maand af te ronden. Daarna kunnen we ons helemaal focussen op het eindproduct van het promotietraject: het proefschrift. Voor mijn project moet ik nog een aantal experimenten met cellen doen om het praktische deel te kunnen afronden. Dat gaat zeker nog een aantal weken duren, want de cellen moeten eerst nog verzameld worden, dan moeten ze nog een tijdje groeien en daarna kan ik pas mijn experimenten uitvoeren en analyseren. Ondertussen kan ik gelukkig wel al een ander project opschrijven, oftewel: er een mooie publicatie en hoofdstuk van maken in mijn boekje. Dit heeft te maken met de basis van mijn project, zoals in eerdere blogs al beschreven. Wij hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de cellen uit weefsel te wassen. Er zijn al wat methodes bekend, maar die van ons is uniek omdat het werkt op plakjes weefsel in plaats van blokjes. Dit lijkt een klein verschil maar is toch belangrijk voor de experimenten die je daarna met het weefsel kunt doen, zoals er nieuwe cellen op groeien om te zien wat voor effect de omgeving op de cellen heeft. Door het delen van deze nieuwe methode met andere onderzoekslaboratoria d.m.v. een wetenschappelijke publicatie draag je bij aan het verspreiden van gegevens en kom je samen weer een stapje vooruit.

Een ander project waar ik met een groepje mensen mee bezig ben is de nieuwe podcast van het MS centrum Noord Nederland genaamd ’een Mooi geSprek (over multiple sclerose)’. Met deze podcast willen we graag de connectie maken tussen mensen die MS hebben en de mensen die onderzoek doen naar MS. In juni is de eerste aflevering online gekomen, waar onderzoeker dr. Susanne Kooistra praat met Corine van Es. Twee veertigers met een gezin en een leven waarin MS een grote rol speelt. Na een succesvolle eerste aflevering hebben we ondertussen nog twee afleveringen opgenomen. Hierin staan de overeenkomsten en verschillen tussen twee twintigers en twee vijftigers centraal. Vragen zoals ‘hoe zag jouw studententijd eruit?’, ‘hoe is je carrière verlopen?’ en ‘Maak je je zorgen over de toekomst?’ worden besproken. De gesprekken hebben mij positief verrast. Ik vond zowel de mensen met MS als de onderzoekers enorm inspirerend er ontstond een heel mooi gesprek tussen de twee gasten. De podcast is hier te luisteren, nu alleen de eerste aflevering maar binnenkort ook de andere twee: https://open.spotify.com/show/1VuH53e4UXviZEoAeqUYNf?si=eac925e18d974759

Dit is de laatste blog van mij alleen. Wendy, Marion en ik zullen binnenkort nog een afsluitende blog schrijven waarop we terugkijken op de afgelopen 4,5 jaar. Bij deze wil ik u alvast heel erg bedanken voor het lezen van de blogs en de leuke reacties. En we dragen het stokje over aan een aantal nieuwe promotiestudenten die we de volgende keer aan u zullen voorstellen.

Tot de volgende keer en veel plezier met het beluisteren van de podcast!

Vriendelijke groeten,

Jody

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.