Blog 7 MSCNN

Gepubliceerd op 1 november 2019 om 17:24

Beste allemaal, 

Wat gaat de tijd snel! Het is alweer 9 maanden geleden dat Jody, Wendy en ik zijn begonnen met ons promotietraject. Naast het doen van onderzoek is het ook belangrijk dat we op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en extra vaardigheden leren. Daarom hebben we de mogelijkheid om congressen bij te wonen en verschillende cursussen te volgen, over bijvoorbeeld presentatievaardigheden, ethiek, programmeren, etc. Voor elke cursus waar we aan deelnemen krijgen we studiepunten, ‘credits’ genoemd. In totaal moeten we 30 credits verzamelen gedurende ons vierjarige promotietraject. Dit is één van de voorwaarden om aan het eind van ons 4-jarige onderzoek te kunnen promoveren.  

Naast deze cursussen is het belangrijk om naar presentaties en congressen te gaan. Een paar weken geleden ben ik samen met twee collega’s een dag naar Rotterdam geweest om een presentatie bij te wonen over ‘spatial transcriptomics’, de techniek waar wij ook mee bezig zijn (zie blog 1). Dit was een erg nuttig bezoek.             

Daarnaast ben ik afgelopen week naar een tweedaags congres in België geweest. Na een treinreis van 5 uur kwamen twee collega’s en ik aan in Leuven. Een lekker Belgisch speciaal biertje gaat er na zo’n tocht wel in. Echter, we gingen op tijd naar bed, want de volgende dag moesten we weer vroeg op. De eerste dag waren er veel presentaties over interessante onderzoeksresultaten van andere groepen en over de nieuwste technieken. Ook moesten mijn collega’s een poster presentatie houden. Op de poster staat een samenvatting van je onderzoek; een introductie, een aantal resultaten en een conclusie. Ik moest de tweede dag mijn poster presenteren en dit was een erg leuke ervaring (zie figuur 1). Door zo’n presentatie kom je in contact met nieuwe mensen die ook geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp, zij stellen je vragen over je werk, maar je kan ook zelf vragen stellen. E-mail adressen worden uitgewisseld en aan het eind van de dag heb je je netwerk uitgebreid. Een erg nuttig en interessant congres dus!

Nu even terug naar het lab. Wendy en ik hebben deze week de tweede set van ‘mini-breintjes’ ingezet (meer informatie over mini-breintjes, lees blog 3). De eerste set van mini-breintjes is nu ongeveer 125 dagen oud en deze zijn we nu vooral aan het analyseren. We hopen dat in die set van mini-breintjes de meeste celtypes die normaal in de hersenen aanwezig zijn, hier ook aanwezig zijn. Echter, we weten dat de microglia (de immuuncellen van het brein) hier niet in aanwezig zijn. In deze 2e set van mini-breintjes proberen we dit celtype er ook in te krijgen. In de volgende blogs zullen jullie hier een update van krijgen.

Marion

Figuur 1. Congres in Leuven, tijdens mijn poster presentatie

Figuur 2. Mini-breintjes van 112 dagen oud meteen diameter van ±1,1 mm.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.