Blog 8 MSCNN

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 17:24

Hallo allemaal,

In deze blog ga ik jullie weer een inkijkje geven in mijn leven als PhD-student met een paar updates en een mooie mijlpaal. Zoals ik in eerdere blogs al heb beschreven ben ik druk bezig met het verwijderen van cellen uit weefsel (figuur 1). We hebben het ‘recept’ voor dit proces nu zo goed als compleet en dus kan ik binnenkort beginnen met het onderzoeken van hersenweefsel van overleden mensen met en zonder MS. We hebben al twee monsters opgestuurd naar de afdeling Proteomics, daar gaan ze kijken welke eiwitten er in het weefsel zonder cellen zitten. We zijn met name geïnteresseerd in de verschillen tussen het celloos weefsel van mensen met MS en zonder MS. Deze resultaten gaan we dan combineren met de resultaten van Wendy en Marion en daarmee hopen we meer te leren over het ontstaan van MS.  Daarnaast gaat er in januari een master-student beginnen onder mijn begeleiding. Deze student gaat mij helpen met het bestuderen van verschillende type cellen die relevant zijn in MS. Hierbij gaat zij vooral kijken naar verschillen in response van deze cellen op grijs en wit hersenweefsel waar de cellen uit verwijderd zijn. 

Figuur 1. Het verwijderen van cellen uit hersenweefsel van mensen met en zonder MS om er vervolgens nieuwe cellen op te groeien.

Zoals Marion vorige maand al beschreef is naast experimenten uitvoeren en beschrijven en literatuur lezen, ook het volgen van cursussen en het bijwonen van congressen een belangrijk onderdeel van het PhD-project. Hierbij kun je cursussen volgen die te maken hebben met bepaalde technieken of onderwerpen die je bij je project kunnen helpen zoals een microscopie cursus. Daarnaast zijn er ook cursussen die meer te maken hebben met algemene wetenschappelijke zaken en zo’n cursus volg ik momenteel. De cursus heet ‘scientific integrity’ en gaat over ethiek in de wetenschap. Tijdens deze cursus discussiëren we over verschillende onderwerpen zoals bepalen wanneer een experiment gelukt of mislukt is. Naast deze cursus volg ik ook nog een oriëntatie cursus waarin de verschillende disciplines van de hersenwetenschappen binnen het UMCG worden geïntroduceerd. In oktober ben ik met 5 collega’s naar een 3-daagse bijeenkomst in Düsseldorf geweest. Deze bijeenkomst was bedoeld voor onderzoekers die werken aan hersencellen en we hebben hier de laatste updates gekregen van het werk van onderzoekers in Nederland en Duitsland, erg leerzaam! 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.