Blog 10 MSCNN

Gepubliceerd op 1 februari 2020 om 17:24

Allereerst, gelukkig nieuwjaar! Inmiddels zijn we al weer een maandje op weg in 2020. 

In deze blog wil ik een paar jaar vooruitblikken, naar de dag van de promotie. Jody, Wendy en ik zijn promovendi. Dit betekent dat wij alle drie een 4-jarige aanstelling hebben in een onderzoeksgroep als onderzoeker-in-opleiding (PhD-student). In deze vier jaar schrijven wij wetenschappelijke artikelen over ons onderzoek, die uiteindelijk in een boekje worden samengevoegd (het proefschrift). Dit proefschrift wordt door een leescommissie beoordeeld. De leescommissie bestaat uit drie professoren die gespecialiseerd zijn in het onderwerp. Wanneer zij het proefschrift met een voldoende beoordelen, kan er een promotiedatum worden geprikt en het proefschrift worden afgedrukt. Dit proefschrift wordt gedeeld met iedereen waarmee de promovendus heeft samengewerkt, maar ook met familie en vrienden. De uiteindelijke promotie is de grote afsluiter van dit hele PhD-traject.

Een promotie is een soort diploma uitreiking voor wetenschappers die hun PhD hebben afgerond. Tijdens de promotie moet je het onderzoek dat je tijdens je PhD hebt uitgevoerd, verdedigen. Deze verdediging is openbaar, dus ook familie en vrienden zijn uitgenodigd. De ceremonie is erg officieel. De promovendus wordt begeleid door twee ‘paranimfen’ die de promovendus bijstaan tijdens de promotie. Allereerst betreden de opponenten de zaal. Opponenten zijn wetenschappers die in hetzelfde onderzoeksveld werkzaam zijn als de promovendus en die tijdens deze ceremonie de promovendus stevig aan de tand voelen. Dit zal precies 45 minuten duren. Na 45 minuten betreedt ‘de pedel’ de zaal en sluit het af met ‘Hora Finita’ (latijn voor ‘de tijd is om’). Hierna gaan de opponenten in overleg, om te besluiten of de promovendus wel of niet promoveert. Na het uitreiken van de promotiebul ben je gepromoveerd en mag je de doctorstitel voeren. 

Het zal nog eventjes duren voordat één van ons hier zal staan. Ook voelen we ons zelf soms al zenuwachtig wanneer we promoties van collega’s bijwonen. Toch kijken we stiekem ook al wel een klein beetje uit naar dit grote moment. 

Marion

Het Academie gebouw in Groningen. Hier vinden de promoties plaats.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.