Blog 12 MSCNN

Gepubliceerd op 15 juni 2020 om 17:24

Hallo allemaal,

We zitten nog midden in de Corona crisis, wat net als bij iedereen ook bij ons voor veel veranderingen heeft gezorgd.

Na een paar kleine aanpassingen zoals een versperde doorgang van het onderzoeksgebouw naar het ziekenhuis werd bepaald dat we vanaf half maart allemaal thuis moesten gaan werken en voorlopig niet het lab op konden.

Voor sommige onderzoekers was dit makkelijker dan voor anderen omdat ze bijvoorbeeld vooral bureauwerk doen of aan het einde van hun project zijn en hun resultaten konden gaan opschrijven.

Voor andere PhD-studenten die meer in het begin van het project zitten zoals Wendy, Marion en ik was het iets lastiger omdat we nog volop bezig zijn met het doen van experimenten in het lab.

Toch hebben ook wij deze tijd nuttig kunnen besteden door naast administratieve taken ook te werken aan reviews.

Dit zijn samenvattingen van bestaande literatuur die een overzicht en kritische blik bieden over een bepaald onderwerp.

We hebben alle drie aan een andere review gewerkt en in mijn geval focus ik me op verschillen in de stijfheid van verschillende hersengebieden en op de verandering van deze stijfheid na schade, zoals bij MS.

Naast dit werk hebben we normaal gesproken natuurlijk ook vergaderingen en bijeenkomsten waar de huidige stand van zaken over de lopende onderzoeken worden besproken.

Dit hebben we de laatste maanden online gedaan, soms wel met 100 mensen in een groepsgesprek.

In het begin was het een beetje wennen maar eigenlijk werkt het prima en is het heel efficiënt.

Ook is het iets minder spannend om een presentatie te geven voor een grote groep mensen als je veilig thuis achter je laptop zit dan als je al die mensen voor je ziet zitten, dus er zitten wel degelijk voordelen aan.

Natuurlijk is het wel veel minder gezellig om thuis te werken als je niet even koffie kunt drinken met collega’s of even bij elkaar kunt binnenlopen, maar hopelijk kan dit binnenkort weer.

Sinds een aantal weken mogen we het lab weer op, in 2 shifts per dag en met een maximale bezetting van 30% en uiteraard altijd met 1,5 meter afstand wordt de veiligheid bewaakt.

Ook moet het kantoorwerk nog steeds thuis gebeuren en mag je dus alleen voor experimenten naar het lab komen.

Met veel enthousiasme zijn de meeste mensen dus weer begonnen met het oppakken van hun experimenten.

Ik krijg binnenkort de resultaten terug van een aantal hersenweefsels waar ik de cellen uitgewassen heb waarvan de eiwit samenstelling bepaald is.

Als deze resultaten voldoende verrijking van extracellulaire matrix eiwitten(zie eerdere blogs) in de samenstelling laten zien betekent dat groen licht en kan ik beginnen met het analyseren van hersenweefsels van mensen met MS.

Als eerste ga ik dan gewassen hersenweefsel van iemand zonder MS vergelijken met het onaangetaste weefsel van iemand met MS .

Op deze manier kunnen we vroege veranderingen in de samenstelling van de extracellulaire matrix detecteren die mogelijk te maken hebben met het ontstaan van de aangetaste gebieden bij mensen met MS.

We hebben deze weefsels al in plakjes gesneden en vastgesteld dat er geen zichtbare afbraak van myeline en ontstekingen zijn in dit weefsel en zodra ik groen licht krijg ga ik de cellen eruit wassen en kan de eiwit-samenstelling-analyse plaatsvinden.

Ook gaan we vanaf deze week weer experimenten met cellen doen, waarmee we het gedrag van cellen die relevant zijn in MS kunnen bestuderen.

Langzaamaan wordt het dus steeds weer iets normaler, net als in de rest van de maatschappij.

Groetjes,

Jody

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.