Blog 13 MSCNN

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 21:28

Hallo allemaal,

Inmiddels zijn we alweer even aan de slag aan het lab. Wel werken we natuurlijk nog zoveel mogelijk thuis, hebben we online meetings en werken we op het lab in shifts. Sinds we weer zijn begonnen op het lab ben ik vooral bezig geweest met een van mijn projecten waarin ik kijk naar de uiterlijke kenmerken van het hersenweefsel in MS. Dit doe ik met behulp van een elektronenmicroscoop. Met deze microscoop kan je heel erg ver inzoomen op het weefsel. Zelfs zo ver dat je de inhoud van individuele cellen tot in detail kunt zien! Door elektronenmicroscopie toe te passen kunnen we een “Google Earth”-achtige overzichtskaart genereren van weefsel van mensen met en zonder MS. Deze kaart kan ons helpen om nieuwe aspecten van de MS pathologie te vinden, zoals hoe een laesie ontstaat en waarom het herstel van de myeline laag in MS faalt.

De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. In de hersenen zitten verschillende soorten cellen, waarvan waarschijnlijk de meest bekende cellen de neuronen zijn. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van deze neuronen. De witte stof bevat de lange uitlopers (de axonen) van deze neuronen. De zenuwcellen zorgen voor het verzenden en ontvangen van zenuwprikkels en worden beschermd met een vettig laagje, genaamd ‘myeline’. In MS is de myeline laag op sommige plekken in de hersenen of ruggenmerg beschadigd waardoor zenuwprikkels niet meer goed worden doorgegeven. In de figuur kan je zien hoe zo’n plaatje van de elektronenmicroscoop van myeline in de hersenen er dan uit ziet. De donkere cirkel die je ziet is de myeline laag die om de axonen heen zit (dwarsdoorsnede). In een MS laesie is deze beschermlaag er niet meer.

We gaan met behulp met deze data onder andere kijken naar stukjes hersenweefsel waar geen laesies zitten. Wij noemen dat vaak normaal uitziende witte stof en dat is niet voor niets. Ondanks dat het weefsel er relatief normaal uit ziet, is er hier hoogstwaarschijnlijk al van alles gaande. Door het maken van deze plaatjes gaan we in detail op zoek naar die veranderingen.

Ik ga binnenkort aan de slag om zulke “Google Earth”-achtige kaarten te genereren en dan op zoek te gaan naar verschillen in uiterlijke kenmerken. Niet alleen in het witte stof hersenweefsel, maar ook in het grijze stof hersenweefsel.

Om deze blog mee af te sluiten wil ik nog graag de aandacht vragen voor de onbeperkte elfstedentocht van 23 t/m 27 september 2020, georganiseerd door Stichting SandyMoves. Dit is een evenement waar IEDEREEN met een chronische aandoening of een beperking aan mee kan doen, niet aan de zijlijn, maar deelnemen en (over)winnen! Kijk voor meer informatie op: onbeperkteelfstedentocht.nl

Tot de volgende blog!

 

Wendy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.