Blog 16 MSCNN

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 16:07

Hallo allemaal,


Mijn laatste blog is alweer een tijdje geleden dus vandaag zal ik jullie weer een update geven over mijn project.


Nu er steeds meer landelijke versoepelingen zijn, wordt het ook bij ons weer wat meer zoals voor corona. Alhoewel we bijeenkomsten en vergaderingen nog steeds online doen en we natuurlijk nog steeds een mondkapje dragen, mogen we wel weer hele werkdagen op het lab en op kantoor zijn. En naast dat we dus weer lekker veel werk gedaan kunnen krijgen is het ook heel gezellig om collega’s weer wat meer te zien.


Zoals ik in eerdere blogs heb toegelicht onderzoek ik in mijn project de invloed van de omgeving van cellen op hun gedrag en functies bij MS. Deze omgeving heet de extracellulaire matrix (ECM). Hersenweefsel kun je grofweg opdelen in 2 delen: grijze en witte hersenstof. De grijze stof zit grotendeels aan de buitenkant van de hersenen en bevat voornamelijk de zenuwcellen. De witte stof zit meer naar het midden van de hersenen en verbindt onder andere de linker- met de rechterhersenhelft. Witte stof bestaat voornamelijk uit de uitlopers (stroomdraadjes) van zenuwcellen waardoor elektrische signalen worden doorgegeven en uit oligodendrocyten die het isolatielaagje om zenuwuitlopers vormen, myeline. In MS zien we ontstekingshaarden in grijze en witte stof, maar die in de witte stof zijn het meest onderzocht. Recent onderzoek laat zien dat de hoeveelheid schade in de grijze stof meer overeenkomt met de ernst van de ziekte dan schade in de witte stof. Daarom zijn we erg geïnteresseerd hoe de ECM in de grijze stof verandert in MS. Om dit goed te kunnen onderzoeken verwijderen we eerst de cellen uit het weefsel met een aantal oplossingen met zeep, belangrijk hierbij is dat de ECM wel intact blijft. Dit controleren we door te bepalen of de eiwitten van de ECM nog aanwezig zijn en de eiwitten die normaal gesproken in cellen voorkomen afwezig zijn. Toen we zagen dat dit was gelukt konden we verder met de analyse, en daar zit ik nu nog midden in. Tot nu toe zien we wel een aantal verschillen in de ECM tussen het hersenweefsel van mensen met MS (aangetast en onaangetast) vergeleken met mensen zonder MS. Vooral dat het onaangetaste MS weefsel toch al een verandering laat zien in de ECM is interessant, en dat gaan we verder onderzoeken. Hopelijk kan ik jullie daar gauw meer over vertellen.

Vorige maand was ook de May50K en dit was een groot succes! In totaal is er wereldwijd €1.428.675 opgehaald voor onderzoek naar MS, wat een enorm bedrag! Ons eigen MS Centrum Noord Nederland team heeft dankzij jullie donaties €3,889 opgehaald en daarvoor willen we jullie bij deze nogmaals enorm bedanken! We vonden het heel leuk om de hele maand te hardlopen, skeeleren en wandelen maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. In september wordt daarom voor de tweede keer de onbeperkte Elfstedentocht georganiseerd en wij hebben nog plek achterop de tandems. Daarover zal binnenkort meer informatie op de website en onze facebook pagina verschijnen dus hou ook die in de gaten (www.facebook.com/mscnoordnederland).

 

MSCNN deed mee aan de May50K!

Volgende keer zal Marion weer over haar project vertellen.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Groetjes Jody

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.