Onderzoek MSCNN naar myeline herstel

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 09:53

bron: msresearch.nl

Helaas hebben volgens de laatste gegevens ruim 25.000 mensen in Nederland multiple sclerose (MS). Herstel van myeline biedt voor hen wellicht een oplossing. Daarom is het zo veelbelovend dat MS Centrum Noord Nederland bezig is om via een PET-scan myeline te meten. Met deze scan kunnen we dus te zien of myeline afgebroken is en weer aangemaakt kan worden.

Deze scan wordt onmisbaar om straks te testen of de medicijnen die voor myelineherstel ontwikkeld worden echt werken. Stichting MS Research moet dus fors blijven investeren in onderzoek. Met de hoop dat MS op een dag de wereld uit is!

“Van cellen uit een buisje naar hersenen in een kweekschaaltje”
“Door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technieken is er steeds meer bekend over myeline en multiple sclerose. De resultaten van onze vele laboratoriumexperimenten moeten we nu vertalen naar de kliniek om daadwerkelijk wat te kunnen betekenen voor mensen met MS. Het is heel bijzonder dat we bijvoorbeeld van cellen uit een buisje bloed ‘hersenen in een kweekschaaltje’ kunnen maken. Dat verschaft ons veel informatie over MS. Maar ook over waarom de schade aan myeline niet door het lichaam zelf hersteld kan worden.

Ook zijn we bezig om via een PET-scan myeline te meten. En dus te zien of myeline afgebroken is en weer aangemaakt kan worden. Deze scan wordt onmisbaar om straks te testen of de medicijnen die voor myelineherstel ontwikkeld worden echt werken! Naast de ontstekingsremmende middelen die er gelukkig al zijn, testen we nu in het lab een middel dat myeline moet herstellen. Zo leidt fundamenteel laboratoriumonderzoek dus uiteindelijk naar een medicijn waar mensen baat bij hebben. Wij, maar natuurlijk vooral de mensen met MS, kunnen niet wachten”, aldus dr. Meilof.

Lees meer over het onderzoek naar myeline herstel van MS Centrum Noord Nederland.

“En nu verder… minder schade en meer kwaliteit van leven!”
Dr. Wia Baron en de hele groep onderzoekers binnen het MS-centrum werken nauw samen. Niet alleen met elkaar, maar ook met bijvoorbeeld ErasMS, het MS-Centrum uit Rotterdam. Daar werden 233 genen ontdekt die een rol spelen bij MS. Genen bepalen o.a. wat cellen in je lichaam doen. Het is nog onbekend wat de invloed is van deze MS-genen op de cellen in de hersenen. De onderzoekers zijn naar dat antwoord op zoek. Door in een kweekbakje “genen aan en uit te zetten” willen zij duidelijk maken wat vervolgens met de cellen gebeurt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.