LONNEKE UNEKEN BENOEMD TOT AMBASSADEUR VAN GRUNN MOVES

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 13:56

Mit mekoar tegen MS

Persbericht

Als je graag een regionale MoveS ambassadeur wilt presenteren is het natuurlijk helemaal mooi als je de expertise van Marijn de Vries in kunt zetten.

Marijn is MoveS ambassadeur en oud wielrenster en zo de perfecte journaliste om dit mooie nieuws te brengen.

 

Ze fietst voor de beste vrouwenwielerploeg ter wereld, met de grootste wielrensters van deze tijd aan haar zijde. Wereldkampioen en Olympisch kampioen Anna van der Breggen, oud-wereldkampioen Chantal Blaak, Europees kampioen Amy Pieters: het zijn niet de minste namen om tussen te rijden. Maar voor Lonneke Uneken (20) is het inmiddels normaal om deze sterren elke dag te zien en te spreken. Of nou ja, elke dag… Dit jaar was het allemaal minder en anders dan normaal. Maar toch reed ze zo’n goed seizoen dat haar ploeg Boels-Dolmans (vanaf 1 januari SD Worx Cycling Team) haar contractverlenging aanbood voor maar liefst vier jaar.

En Lonneke besloot zich als ambassadeur aan te sluiten bij Grunn MoveS, de afdeling van Stichting MoveS in Groningen. “Als sporter weet ik hoe belangrijk het is dat je zenuwstelsel goed werkt”, zegt ze hierover. “Wat me erg aanspreekt is het duidelijke doel van MoveS. We willen MS de wereld uit helpen. Daarvoor is onderzoek nodig. En dat kost geld. Maar met genoeg geld en onderzoek, is het zeker dat er een oplossing voor MS wordt gevonden. Ik vind het een mooie ambitie, MS de wereld uithelpen, en dat durven uitspreken is prachtig. Daar werk ik graag aan mee.”

Lonneke is geboren in Winschoten en getogen in Veendam. Ze komt niet uit een topsportfamilie, maar wielrennen en schaatsen deden haar opa en vader wel graag. In de winterstop van het voetbal mocht Lonneke als achtjarig meisje mee naar de ijsbaan voor een proeftraining. Ze begon op botte schaatsen, maar toen die eenmaal geslepen waren, vond ze het geweldig. In het voorjaar erna namen haar vader en opa haar mee naar de wielerbaan van de Stormvogels in Veendam, en toen was Lonneke helemaal verkocht.

Lang heeft ze het schaatsen en wielrennen gecombineerd, maar toen de keuze gemaakt moest worden, werd het wielrennen, in 2018. Sindsdien is Lonneke fulltime wielrenster, eerst bij de Noorse ploeg Hitec Products, en nu dus bij Boels-Dolmans. Oud-schaatster Renate Groenewold is haar trainster. De perfecte combinatie eigenlijk, want wielrenners en schaatsers begrijpen elkaar als het op trainen aankomt. Inmiddels heeft Lonneke zich internationaal al behoorlijk laten zien: in 2019 werd ze derde op het EK wielrennen voor vrouwen onder de 23, en afgelopen jaar won ze zelfs zilver. Haar ploegleider Danny Stam noemt haar zelfs het grootste talent van het Nederlandse vrouwenwielrennen.

Dromen heeft Lonneke natuurlijk ook, en de meest duidelijke ligt in 2024: dan wil ze voor Nederland deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Met haar twee EK-medailles en mooie prestaties in wedstrijden op het hoogste niveau bij de vrouwen is ze al goed op weg. Tussen het trainen en koersen door hoopt ze natuurlijk wat tijd voor Grunn MoveS te kunnen maken. “Ik weet nog niet concreet wat mijn bijdrage gaat worden. Maar ik denk nu aan clinics, bijvoorbeeld. Als ik thuis ben en ik ben in de gelegenheid, dan ben ik daar graag bij. Ik wil de stichting graag onder de aandacht brengen.”

Lonneke hoefde niet lang na te denken toen ze benaderd werd om ambassadeur voor Grunn MoveS te worden. “Chris Huizinga, de schaatser, is ook ambassadeur. We hebben samen op de middelbare school gezeten, ik ken hem vrij goed. Ik vind MoveS een mooie organisatie vanwege het doel, maar ook omdat er veel op de fiets gedaan wordt. Dat past goed bij me. Ik heb als topsporter een bevoorrechte positie, dat realiseer ik me heel goed. Daarom wil ik graag wat terugdoen. Op wat voor manier dan ook. En ik denk dat dit ambassadeursschap daar erg goed bij past.”

Tekst:  Marijn de Vries

 

“Wij zijn ontzettend blij dat Lonneke zich gaat inzetten voor Grunn MoveS met haar sportersmentaliteit en uitstraling kan zij een positieve bijdrage leveren aan ons einddoel; een MS-vrije wereld.” aldus Ard Hofman, regiocoördinator van Grunn MoveS.

 

#LonnekeMoveS

Reactie plaatsen

Reacties

Frits de Vries
3 jaar geleden

Geweldig mooie taak.Veel succes gewenst.